Haal meer winst op de onbalansmarkten voor zonnepaneel- en batterij-eigenaren

Vraag en aanbod geldt ook op de energiemarkt, bron Switch2Solar cursus Storage Specialist

De kansen van FCR en aFRR voor zonnepaneel- en batterij-eigenaren

In de snel veranderende wereld van energievoorziening spelen elektriciteitsmarkten een cruciale rol in het optimaliseren van de energietransitie. Twee belangrijke markten waar je als eigenaar van zonnepanelen en batterijopslag op kunt inspelen zijn de Frequency Containment Reserve (FCR) en de automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR), respectievelijk ook ‘primaire reservevermogen’ en ‘regelvermogen’ genoemd. In dit artikel bespreken we wat deze markten inhouden en hoe ze financiële kansen bieden voor onze klanten.

Wat zijn FCR en aFRR?

FCR (Frequency Containment Reserve / primaire reservevermogen) is een dienst die ervoor zorgt dat het elektriciteitsnet in balans blijft. Wanneer er onbalans is in het net (bijvoorbeeld door plotselinge vraag- of aanbodschommelingen), kunnen producenten en opslagfaciliteiten snel hun output aanpassen om de frequentie op peil te houden. Dit kan betekenen dat jouw batterij opslag systeem in staat is om snel energie terug te leveren aan het net.

aFRR (automatische Frequentie Herstel Reserve / regelvermogen) is een stap verder. Dit systeem reageert iets trager dan FCR en wordt ingezet voor het herstellen van de frequentie over een iets langere periode. Ook hier geldt dat zowel productie-installaties als opslagcapaciteiten kunnen bijdragen.

De verbinding met zonnepanelen en batterijen

Met zonnepanelen genereer je duurzame energie, en met een batterij opslag systeem kun je deze energie opslaan voor gebruik op een later tijdstip. Deze combinatie biedt niet alleen de mogelijkheid om je eigen energieverbruik te optimaliseren, maar ook om een bijdrage te leveren aan het elektriciteitsnet.

  1. Energieopslag en Balansdiensten: Wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment verbruikt, kun je deze energie opslaan in je batterij. Tijdens piekperiodes of wanneer er een onbalans in het net is, kan jouw batterij energie terugleveren, waardoor je kunt deelnemen aan de FCR- en aFRR-markten.
  2. Financiële Voordelen: Door deel te nemen aan deze markten kun je als eigenaar van zonnepanelen en batterijen extra inkomsten genereren. Energiebedrijven betalen voor de diensten die helpen om de stabiliteit van het net te waarborgen. Dit betekent dat je niet alleen bespaart op je energiekosten, maar ook kunt profiteren van een extra bron van inkomsten.
  3. Duurzaamheid en Betrouwbaarheid: Door actief bij te dragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet, help je niet alleen jezelf, maar ook de samenleving als geheel. Dit maakt je investering in zonnepanelen en batterijen nog waardevoller, omdat je bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Conclusie

De elektriciteitsmarkten FCR en aFRR bieden unieke kansen voor eigenaren van zonnepanelen en batterijopslag. Niet alleen kun je je energiekosten verlagen, maar ook een extra inkomen genereren door bij te dragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Als je overweegt om te investeren in zonnepanelen en batterijen, is het belangrijk om je te verdiepen in deze markten en de mogelijkheden die ze bieden.

Investeer in de toekomst van energie en profiteer van de voordelen die FCR en aFRR te bieden hebben. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen om de meeste waarde uit je zonne-energie en batterijopslag te halen!

Bron illustratie: Switch2Solar – Storage Specialist cursusmateriaal

Haal meer winst op de onbalansmarkten voor zonnepaneel- en batterij-eigenaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven