Afgelopen weekend schreef Marc Hijink in NRC Handelsblad het artikel “Trek eens wat vaker de stekker uit je panelen”. De vraag die hij stelt in zijn artikel is een vraag die wij ook regelmatig van klanten krijgen: moet ik mijn omvormer uitzetten als het teruglevertarief van mijn dynamisch contract erg laag – of zelfs negatief – is? Hijink ging een rondje langs experts. Ook op Linkedin worden onder de verwijzing naar zijn artikel veel ervaringen gedeeld.
Wat opvalt is in lijn met wat wij ook adviseren. Twee tips springen er uit:
1. Leg je panelen oost-west.
Dan lever je terug op momenten dat er meer vraag is naar elektriciteit en je consumeert automatisch zelf meer zonnestroom.” Als je ’s ochtends je koffieapparaat aanzet, dan krijg je stroom van je zonnepanelen die op het oosten liggen. Je elektrische kookplaat gebruikt ’s avonds de stroom van je panelen op het westen. Zo lever je zo min mogelijk terug rond het middaguur als iedereen met de panelen op het zuiden het net belasten en de energieprijs drukken.
Isabelle van der Ende, van Milieu Centraal: “Voor consumenten is dit juist het perfecte moment om te investeren in zonnestroom. Je kunt nog twee jaar van saldering profiteren en door de lage aanschafprijs heb je het snel terugverdiend.” Dennis van der Meij van Solar-engineering vult aan: “Per vierkante meter is een zonnepaneel inmiddels goedkoper dan een houten schutting in je tuin.”
2. Installeer een elektrische boiler, die fungeert als een accu.
Dat werkt zo: de elektrische boiler warmt een vat van 100 – 200 liter water op wanneer jij wilt. Vanuit Zonnewinst kunnen we die installeren en aansturen, zodat het water opgewarmd wordt zodra je panelen stroom terug gaan leveren naar het net. Deze stroom wordt dan niet teruggeleverd, maar door de boiler gebruikt. De energie wordt omgezet in warm water. Het vat is zo goed geïsoleerd dat je uren later nog een warme douche hebt – zelfs de volgende ochtend, als je een ochtenddoucher bent.
Een elektrische boiler is in de aanschaf al mogelijk voor € 300,- en daarmee bespaar je op je gasrekening. Nog mooier is een elektrische warmtepompboiler (WPB). De WPB beschikt over een warmtewisselaar, zoals een airco en een warmtepomp, waardoor de energie omzetting 3 tot 5 keer efficiënter is dan een standaard elektrische boiler. Zo bespaar je op gas én elektra. Een WPB heb je na aftrek van subsidie al voor € 1.000,- a 1.500,- afhankelijk van hoeveel liter warm water je in je boilervat wilt opslaan. Zonnewinst helpt graag met advies en installatie. En natuurlijk het slim aansturen van je boiler (en andere verbruikers in huis) als de zon schijnt.
Thuisbatterijen
Wat verder opvalt aan de reacties op Linkedin zijn de verschillende meningen over thuisbatterijen. Mensen zonder een batterij zijn sceptisch over terugverdientijden en hoe het onmogelijk is die nauwkeurig te berekenen. Terwijl mensen met een thuisbatterij blij zijn dat ze een besparing op de energierekening zien. En zij voegen daaraan toe dat het toch ook vooral om het nut van de batterij gaat. Opgewekte energie “weggooien” door de omvormer uit te zetten vinden zij doodzonde. “Alsof je eten dat nog niet over de houdbaarheidsdatum is in de prullenbak gooit”, schrijft iemand. Mooie vergelijking!
We hebben allemaal prachtige energieopwekkers op onze daken liggen, dan ga je die toch niet op de beste dagen uitzetten? Zorg dat je je energie beter benut. Dus als de zon schijnt: wasjes draaien, vaatwasser aan, elektrische boiler/WPB aan, elektrische auto laden, airco aan, zet nog een kop koffie. En houd je dan nog stroom over die je teruglevert? Stop het in een thuisbatterij, zodat je tijdens de avonduren ook nog de zonne-energie in huis gebruikt. Want het avondtarief is nog altijd veel hoger dan die enkele keren dat de energieprijs een paar cent negatief is.