Praktijkvoorbeeld van de uitgebreide mogelijkheden met BlauHoff batterij

Enige tijd terug kwam ik voor een vrijblijvend adviesgesprek bij iemand thuis die interesse had in een thuisbatterij. Vijftien jaar geleden werden de eerste zonnepanelen op dit adres geïnstalleerd. En daar kwamen in de jaren daarna nog twee omvormers en zonnepanelen bij. En nu een batterij.

Maar tel je al de opgetelde stromen bij elkaar op dan heb je een probleem in de meterkast die maximaal 40A mag hebben. Terwijl per fase de opgetelde stroom 55A kan worden:

  • 3x25A netaansluiting
  • 3x15A zonnepanelen (3 systemen enkelfase van 3500W p.s.)
  • 3x15A batterij omvormer (driefase 10kW omvormer)

De oplossing

BlauHoff 10kW omvormer en 19kWh BlauHoff batterijen, Enphase en 2x PV-installatie op één groep.

We installeerden uiteindelijk een BlauHoff 10kW omvormer en een BlauHoff Slim Line batterij met 5x 3,9 kWh batterijmodules.

De oude PV-omvormers op zolder verwijderden we en de twee DC-strengen van de zonnepanelen leidden we naar de BlauHoff omvormer, ieder op een aparte MPPT.

Het derde PV-systeem is een enkelfase Enphase systeem en dit hebben we (met een werkschakelaar ertussen) aangesloten op de Generator ingang van de BlauHoff omvormer. Deze ingang is bedoeld voor een externe AC voeding, bijvoorbeeld een dieselgenerator of – in dit geval – een Enphase zonnestroominstallatie. Op de omvormer is zelfs in te stellen dat het een zonnestroominstallatie betreft met micro-omvormers. Daardoor wordt de Enphase micro-omvormers een voedingsspanning van 230VAC gegeven, zodat de micro-omvormers niet in standby blijven hangen omdat ze “geen netspanning” zien.

Alle zonnepanelen lopen nu via de 10kW BlauHoff omvormer. Met als resultaat een maximale uitgangsstroom van 15A per fase (10kW/230V). Samen met de 25A van de netaansluiting komt dit precies uit op een opgetelde stroom van 40A in de meterkast.

Met een dynamisch contract wordt nu dagelijks de batterij opgeladen dankzij de zonnepanelen en de stroom wordt ’s avonds verkocht tegen hoger tarief en/of in huis gebruikt. In de winter, als de zon niet schijnt, laadt de batterij tegen laag tarief van het net, dit is meestal rond 4 uur ’s nachts als het hard waait en er veel windturbines actief zijn. Zo kan per kWh wel 30 eurocent bespaard worden. Met 20 kWh batterijcapaciteit is dat 6 euro per dag!

Praktijkvoorbeeld van de uitgebreide mogelijkheden met BlauHoff batterij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven