We zagen het al een paar maanden gebeuren: de prijzen van de zonnepanelen zakken. Onderzoek van Doe Duurzaam toont nu aan dat het duizenden euro's kan schelen.
We zagen het al een paar maanden gebeuren: de prijzen van de zonnepanelen zakken. Onderzoek van Doe Duurzaam toont nu aan dat het duizenden euro's kan schelen.
Tekst bij de grafiek: "Omdat zonnepanelen kunnen verschillen in vermogen, zie je hieronder de prijs per wattpiek. Dat is het maximale piekvermogen dat een paneel opwekt onder laboratoriumcondities. In de prijs is ook de installatie en de benodigde omvormer meegenomen." (Bron: Milieucentraal & RTL Nieuws / Michiel de Vries)
Dat de prijzen zijn gedaald heeft te maken met een afname in het aantal nieuwe aanvragen vergeleken met twee jaar geleden. Tijdens het begin van de oorlog in Oekraïne overviel ons allemaal het gevoel dat we minder afhankelijk willen zijn van energie importeren. Ook binnenshuis echode die gedachte door en zijn we liever zelfvoorzienend dan dat we energie moeten inkopen tegen sterk stijgende prijzen. De aanvragen voor zonnestroominstallaties namen in rap tempo toe. Onze telefoon ging roodgloeiend en de installatie-agenda liep op met een wachttijd van ruim 6 maanden na akkoord op de offerte. Inmiddels is deze 'solarcoaster', zoals deze periode in de vakbladen genoemd wordt, de laatste maanden hard in vaart verminderd. (Voor Zonnewinst het uitstekende moment om te verbreden en daarom kun je nu ook bij ons terecht voor elektrische verwarming, airco's en boilers.) Door de afgenomen vraag, raken de magazijnen bij leveranciers overvol. En dus zakt de prijs, want opslag kost geld.
Op dit moment plaatsen we voornamelijk zonnepanelen van het merk DAS, een full black paneel van 430 Wp. De prijs van dit paneel is bijna de helft van een 375 Wp full black zonnepaneel van een vergelijkbaar merk dat wij een jaar geleden installeerden. Twaalf zonnepanelen, een gemiddelde installatie, is daardoor vandaag de dag ongeveer € 1.000,- goedkoper. Én de opbrengst is 15% hoger, dankzij het hogere wattpiek vermogen!
Dus wilt u uitbreiden of heeft u nog geen zonnepanelen? Neem contact op en voor advies op maat. Samen kijken we naar de mogelijkheden en berekenen we uw besparing!
De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 afgeschaft. Dat heeft de Eerste Kamer gisteren besloten. Wie zo min mogelijk terugleverkosten wilt over de opgewekte zonnestroom, moet zorgen dat je zoveel mogelijk direct verbuikt van wat je hebt opgewekt.
De wereld van duurzame energie blijft groeien, en steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor energie-efficiënte producten zoals zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen, airco’s en laadpalen. Maar wat als er iets misgaat met deze producten of als je leverancier onverwachts failliet gaat? Gelukkig biedt de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie (SGZE) een solide vangnet. In dit artikel leggen we uit wat SGZE is, welke producten onder het fonds vallen, en hoe Zonnewinst, aangesloten bij SGZE, je verder helpt bij een betrouwbare en zorgeloze installatie van duurzame energieoplossingen.
Twee belangrijke markten waar je als eigenaar van zonnepanelen en batterijopslag op kunt inspelen zijn de Frequency Containment Reserve (FCR) en de automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR), respectievelijk ook 'primaire reservevermogen' en 'regelvermogen' genoemd. In dit artikel bespreken we wat deze markten inhouden en hoe ze financiële kansen bieden voor onze klanten.