Ook Eerste Kamer stemt voor beëindiging van de salderingsregeling.

De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 afgeschaft. Dat heeft de Eerste Kamer gisteren besloten. Wie zo min mogelijk terugleverkosten wilt over de opgewekte zonnestroom, moet zorgen dat je zoveel mogelijk direct verbuikt van wat je hebt opgewekt.

Het wetsvoorstel voor de afschaffing van de salderingsregeling is op 17 december in de Eerste Kamer behandeld en aangenomen. Dat betekent dat vanaf 2027 niet meer gesaldeerd kan worden. Het vorige kabinet diende al eens een voorstel in (Energiewet 2025, Rob Jetten) om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen over een periode van enkele jaren. Dat werd in januari j.l. weggestemd in de Eerste Kamer. Gisteren stemde de Eerste Kamer in met het voorstel vanaf 2027 in één keer te stoppen met salderen.

Dit betekent dat je als zonnepanelenbezitter straks de stroom die je teruglevert aan het eind van het jaar niet meer mag verrekenen met de stroom die je hebt verbruikt. Voortaan krijg je voor iedere kWh die je teruglevert een vergoeding én kosten in rekening gebracht. De vergoeding krijg je voor iedere kWh die je teruglevert, want daar kan jouw energieleverancier iemand anders mee voeden op dat moment. De kosten worden jou aangerekend, omdat jouw kWh'tjes gebruik maken van het publieke energienet en daarvoor betaal je o.a. transportkosten.

Een meerderheid stemde in de Eerste Kamer dinsdag voor de Wet beëindiging salderingsregeling. Alleen PvdD, SP, GroenLinks-PvdA, SGP, en OPNL stemden tegen in de senaat.

Wat is de salderingsregeling?

Tot nu toe kon je de stroom die je met je zonnepanelen opwekt verrekenen met de stroom die je van het energiebedrijf afneemt. Dit heette salderen. Als je bijvoorbeeld meer stroom opwekte dan je verbruikte, kreeg je daar geld voor terug.

Waarom stopt de salderingsregeling?

Het kabinet hoopt op deze manier meer belastinginkomsten te genereren dankzij de energiebelasting. Daarnaast willen ze dat mensen meer van hun eigen opgewekte zonne-energie zelf gaan gebruiken, in plaats van deze terug te leveren aan het net.

Wat betekent dit voor jou en wat kun je doen?

  • Minder terugverdientijd: Zonder salderingsregeling duurt het langer voordat je je investering in zonnepanelen terugverdiend. Standaard heb je ongeveer 35% direct eigen verbruik. Dat is opgewekte stroom die direct verbruikt wordt en niet wordt teruggeleverd. Met die 35% van jouw opgewekte energie verdien je nu jouw zonnepanelen terug in plaats van de volle 100% zoals met salderen mogelijk is.
  • Meer nadruk op zelfverbruik: Het wordt aantrekkelijker om de opgewekte energie zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door het te opslaan in een thuisbatterij. Met een thuisbatterij verhoog je je eigen directe verbruik. Je haalt makkelijk 70% direct eigen verbruik met een thuisbatterij. Voor de meeste woningen is een batterij van 5 - 15 kWh al voldoende. Wij installeren overigens ook elektrische (warmtepomp)boilers als variant op de thuisbatterij. In een boiler wordt jouw opgewekte energie omgezet in warm tapwater, zie het als een thermische batterij. Boilers zijn er in allerlei maten van 5 liter in het keukenkastje tot 300 liter voor een groot gezin.
  • Andere vergoeding: Je krijgt straks nog steeds een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net, maar het tarief verschilt enorm per energieleverancier. Gebruik een onafhankelijke vergelijkingssite om te controleren of je wel goed zit. Bij sommige energieleveranciers krijg je een vergoeding die lager is dan de terugleverkosten+belasting per kWh, dan moet je dus bijbetalen om terug te leveren. Stap dan liever over naar een leverancier (vaak de groenere aanbieders) waarbij je netto nog een paar cent per kWh overhoudt.

Twijfel je of jij iets moet doen? Zonnewinst helpt jou graag met goed advies.

We helpen jouw kosten besparen

Ja, ik heb zonnepanelen

Nee, ik wil geen terugleverkosten

Contact