Een standaard groepenkast in een woning mag een maximale stroom verduren van 40A per fase. In dit voorbeeld laten we zien hoe je met 3x25A netaansluiting en drie(!) bestaande PV-systemen, toch ook nog een batterij kunt installeren. Via de BlauHoff omvormer komt alles samen.
Enige tijd terug kwam ik voor een vrijblijvend adviesgesprek bij iemand thuis die interesse had in een thuisbatterij. Vijftien jaar geleden werden de eerste zonnepanelen op dit adres geïnstalleerd. En daar kwamen in de jaren daarna nog twee omvormers en zonnepanelen bij. En nu een batterij.
Maar tel je al de opgetelde stromen bij elkaar op dan heb je een probleem in de meterkast die maximaal 40A mag hebben. Terwijl per fase de opgetelde stroom 55A kan worden:
BlauHoff 10kW omvormer en 19kWh BlauHoff batterijen, Enphase en 2x PV-installatie op één groep.
We installeerden uiteindelijk een BlauHoff 10kW omvormer en een BlauHoff Slim Line batterij met 5x 3,9 kWh batterijmodules.
De oude PV-omvormers op zolder verwijderden we en de twee DC-strengen van de zonnepanelen leidden we naar de BlauHoff omvormer, ieder op een aparte MPPT.
Het derde PV-systeem is een enkelfase Enphase systeem en dit hebben we (met een werkschakelaar ertussen) aangesloten op de Generator ingang van de BlauHoff omvormer. Deze ingang is bedoeld voor een externe AC voeding, bijvoorbeeld een dieselgenerator of - in dit geval - een Enphase zonnestroominstallatie. Op de omvormer is zelfs in te stellen dat het een zonnestroominstallatie betreft met micro-omvormers. Daardoor wordt de Enphase micro-omvormers een voedingsspanning van 230VAC gegeven, zodat de micro-omvormers niet in standby blijven hangen omdat ze "geen netspanning" zien.
Alle zonnepanelen lopen nu via de 10kW BlauHoff omvormer. Met als resultaat een maximale uitgangsstroom van 15A per fase (10kW/230V). Samen met de 25A van de netaansluiting komt dit precies uit op een opgetelde stroom van 40A in de meterkast.
Met een dynamisch contract wordt nu dagelijks de batterij opgeladen dankzij de zonnepanelen en de stroom wordt 's avonds verkocht tegen hoger tarief en/of in huis gebruikt. In de winter, als de zon niet schijnt, laadt de batterij tegen laag tarief van het net, dit is meestal rond 4 uur 's nachts als het hard waait en er veel windturbines actief zijn. Zo kan per kWh wel 30 eurocent bespaard worden. Met 20 kWh batterijcapaciteit is dat 6 euro per dag!
De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 afgeschaft. Dat heeft de Eerste Kamer gisteren besloten. Wie zo min mogelijk terugleverkosten wilt over de opgewekte zonnestroom, moet zorgen dat je zoveel mogelijk direct verbuikt van wat je hebt opgewekt.
De wereld van duurzame energie blijft groeien, en steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor energie-efficiënte producten zoals zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen, airco’s en laadpalen. Maar wat als er iets misgaat met deze producten of als je leverancier onverwachts failliet gaat? Gelukkig biedt de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie (SGZE) een solide vangnet. In dit artikel leggen we uit wat SGZE is, welke producten onder het fonds vallen, en hoe Zonnewinst, aangesloten bij SGZE, je verder helpt bij een betrouwbare en zorgeloze installatie van duurzame energieoplossingen.
Twee belangrijke markten waar je als eigenaar van zonnepanelen en batterijopslag op kunt inspelen zijn de Frequency Containment Reserve (FCR) en de automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR), respectievelijk ook 'primaire reservevermogen' en 'regelvermogen' genoemd. In dit artikel bespreken we wat deze markten inhouden en hoe ze financiële kansen bieden voor onze klanten.