Beste zonnepanelenbezitter,
Voelt u zich ook zo bekocht door de energieleveranciers?
U koopt zonnepanelen met het idee ze in 6-7 jaar terug te verdienen en dan gaan de leveranciers panelenbezitters geld rekenen voor het terugleveren van energie. Ineens is de terugverdientijd met jaren verlengd als je het überhaupt nog terugverdient.
Weggegooid geld denkt u mogelijk.
Maar wat als ik u vertel dat ik de leveranciers wel begrijp en dat het met de investering in een batterij en een dynamisch energiecontract geen weggegooid geld hoeft te zijn. Sterker nog, het kan u extra inkomen opleveren.
Omdat er steeds meer panelen komen worden de leveranciers aan de ene kant geconfronteerd met de plicht via de salderingsregeling uw stroom af te nemen die u het net op zet als de zon lekker schijnt. En aan de andere kant negatieve prijzen op de groothandelsmarkt waar ze de energie moeten verkopen.
Dit ging goed zolang er niet te veel zonne-energie op het net gegooid werd, maar inmiddels is dit een grote verliespost voor ze geworden.
De hoop voor ze was dat de salderingsregeling zou veranderen in b.v. een subsidie voor batterijen. Dat zou een aantal problemen oplossen. Ten eerste zou het het net minder overbelasten en ten tweede zou het de prijs niet zo negatief maken op de groothandelsmarkt. Maar helaas, onze politici hebben de salderingsregeling al minstens sinds 2018 voor zich uit geschopt. Dit heeft geresulteerd in dat er niemand een batterij gekocht heeft want waarom zou je als het net een gratis en 100% efficiënte batterij is.
Maar de leveranciers hebben een mooie oplossing voor dit probleem!
Het dynamische energiecontract. Hierbij krijg je per uur een energieprijs en het contract is dagelijks opzegbaar. Je gaat dus eigenlijk via je leverancier op de groothandelsmarkt.
Hoe is dit een kans voor de panelenbezitter?
Als u een mogelijkheid hebt uw energie op te slaan, een batterij, kunt u overdag bij een lage prijs de stroom opslaan en in de avond (of nacht als elektrische auto's aan het laden zijn), als de prijs hoger ligt, het net op zetten. De prijsverschillen kunnen op zonnige dagen wel oplopen tot 30ct/kWh. Je hoeft dit niet eens zelf bij te houden want de app van de batterij kun je instellen zoals je wilt.
De uurprijzen worden een dag van tevoren bekend gemaakt. En als je de batterij vertelt dat hij onder de X ct/kWh de batterij moet gaan vullen en bij een prijs van X plus bv 20 ct/kWh de energie van de batterij het net op moet gaan zetten verdien je dus 20 ct/kWh die in de batterij zit.
Zelfs zonder panelen kun je hieraan verdienen, want je kunt ook je batterij vullen vanaf het net.
Dus wees geen dief van je portemonnee en ga aan de batterij!
Henk Kuiper
Originele tekst door redactie nijmegen-oost.nl gepubliceerd op 25 juni 2024
De wereld van duurzame energie blijft groeien, en steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor energie-efficiënte producten zoals zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen, airco’s en laadpalen. Maar wat als er iets misgaat met deze producten of als je leverancier onverwachts failliet gaat? Gelukkig biedt de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie (SGZE) een solide vangnet. In dit artikel leggen we uit wat SGZE is, welke producten onder het fonds vallen, en hoe Zonnewinst, aangesloten bij SGZE, je verder helpt bij een betrouwbare en zorgeloze installatie van duurzame energieoplossingen.
Wist je dat het Nationaal Warmtefonds leningen verschaft voor het verduurzamen van jouw woning? Als je deze lening gebruikt voor zonnepanelen en/of een thuisbatterij bespaar je meteen op je vaste lasten.
We hebben allemaal prachtige energieopwekkers op onze daken liggen, dan ga je die toch niet op de beste dagen uitzetten? Zorg dat je je energie beter benut. Dus als de zon schijnt: wasjes draaien, vaatwasser aan, elektrische boiler/WPB aan, elektrische auto laden, airco aan, zet nog een kop koffie. En houd je dan nog stroom over die je teruglevert? Stop het in een thuisbatterij, zodat je tijdens de avonduren ook nog de zonne-energie in huis gebruikt. Want het avondtarief is nog altijd veel hoger dan die enkele keren dat de energieprijs een paar cent negatief is.